Tankar på nattgammal is

Detta är min personliga reflektionsblogg!

lördag, februari 10, 2007

Ännu en vecka på kåren

Veckan började med att jag tog lite sovmorgon på måndagen eftersom jag varit å hjälp en sektion på deras styrelse utbildning på söndagen.

Måndag kväll åkte jag ner till Stockholm på EU:s lansering av deras program för livslångt lärande. Rätt så intressant att få lite uppdatering på området internationalisering och de inom EU drivna projekten för student utbyten. Jag glömde de USB minne jag fick där med information i en väska som nu är på vift igen, men så snart den är tillbacka ska jag lägga upp all info jag fick där. Dels här men jag ska även försöka göra en sida på kårens hemsida där jag kan lägga upp såna där saker. Dessutom så spelade jag in Herr Lejonborgs och Major Björklunds tal som de höll på tillställningen. Ska försöka konvertera det till filer som går att lägga upp. Så håll utkik här för så snart jag fattar tekniken så kommer de upp.

På onsdagen så var jag på en presentation av forskningsresultat som en Kent Eliasson tagit fram. Ni kan hitta hans avhandlingar HÄR, HÄR, HÄR och HÄR. Det var intressant men inte något nytt under solen direkt. Snarare så att det var tidigare teorier som bara bekräftats. Nämligen att en persons utbildnings ort inte har nämnvärd betydelse för lönen på jobbet utan snarare så beror det på klass, kön och ursprung. Men läs resultaten och dra dina egna slutsatser.

Onsdagen fortskred med ett möte med studentkommungruppen, Arbeta i Umeåregionen. Vi planerade den arbetsmarknads vecka som kommer vecka 12. för mer info kring vad som händer då kolla in den hemsidan HÄR

Onsdag eftermiddag spenderade jag dels med att planera utbildnings insatser tillsammans med Fredrik (NTK) och Henrik (MSU) för de insatser vi får göra på kursen ”Att stödja lärande” och den universitetspedagogiska konferensen som hålls den 27-28/2 här på universitetet. För mer info om den kolla in HÄR.
Om jag inte fattat helt fel så är konferensen även öppen för studenter och inte bara universitets anställda.

Sen var det en första träff för de ombud från Umeå studentkår som ska på SFS (Sveriges Förenade Studentkårer) fullmäktige i slutet av april. Vi från vår kår får skicka 8 ombud av 199. SFS-fum handlingar kan ni hitta HÄR. Jag kommer inte att åka som ombud utan jag är den delegations ledare som ska fixa allt det praktiska men även förhandlingar med andra kårer. Våra ombud på denna tillställning väljs av vardera parti i fullmäktige efter de har blivit tilldelade platser utifrån samma fördelningssystem som vi har till fullmäktige, som i sin tur är samma system som det är till Sveriges riksdag. De valda ombuden är:
Mattias Sehlstedt och Linn Wegwmo från Vänsterns Studentförbund,
Joakim Berglund och Kristoffer Granestig från Socialdemokratiska studentförbundet, Karolina Lindqvist och Louise Solvestad från Samhällsvetarna
och slutligen Åsa Otto och Helena Stattin från Moderata studenter.
Som ni märker så är det ingen från Rättvisepartiet Socialisterna med, detta är för att de gav bort sina platser till kårstyrelsen vilket medförde att Sossarna fick ett ordinarie ombud till och att VSF fick en ersättare till. Vi kommer att träffas några gånger mellan den 22/2 och den 15/3 för att skriva motioner på vad SFS ska göra och tycka under kommande verksamhets år. Hör gärna av er om ni har idéer på vad vi ska skriva å ta upp på SFS fullmäktige.

Avslutade dagen med att gå på en information på Ålidhemsskolan inför höstterminen då min son ska börja 6an på den skolan.

Torsdagen så höll jag mest på med att fixa med resor inför resan till Gotland där SFS har sitt fullmäktige i år. Lättare sagt än gjort att hitta billiga resor åt alla. Dessutom så deltog jag och Fredrik på kursen ”Att stödja lärande” där vi presenterade kårerna och vad vi gör och hur universitets lärarna kan ha nytta och utbyte av oss studentrepresentanter.

På fredagen så var uppstartsmöte för den centrala gruppen på universitetet som skall lösa problemen kring hur utbildningsprogram som berör mer än en fakultet ska praktiskt genomföras. Det informella arbetsnamnet blev FAKIR, man ska inte säga att det inte finns humor bland universitetsfolket i alla fall.

På fredag eftermiddag så var det träff med styrgruppen för studentinflytandeprojektet som drivs av kåren, UmPe, Humsek och institutionen för historiska studier. Lärarfakulteten och humanistiska fakulteten står bakom med de mesta av pengarna för finansieringen av projektet. Vill ni veta mer om detta projekt så kontakta mig eller någon av utbildningsbevakarna på UmPe och Humsek. Du hittar dem HÄR .

Jaja det är vad som har hänt. Nu till det som händer till veckan för mig.
Måndag kontoret på förmidagen för planering och utbildningsbevakar träff. Måndag eftermiddag så är det möte med arbetsgruppen för kompetens. Den gruppen ska jobba fram förslag om vad alla studenter från Umeå universitet ska besitta för kunskaper när de slutar och tar ut examina. Sen tisdag och onsdag är jag i Uppsala på SFS vårkonferens som ska handla om Kvalité. Torsdag så träffar jag facken på universitetet och sen är det styrelse möte med Universitets Pedagogiskt Centrum (UPC).Fredagen så har jag tänkt att mellan 13-15 hålla ett utbildningspolitiskt seminarium i ämnet Kvalité. Detta sker i S206 sen annonsen på kårens hemsida. Hoppas bara att det kommer lite medlemmar som vill diskutera detta.

Detta blev en rätt lång redogörelse men å andra sidan så händer det ju en del också.