Snart är julen här och sen ny terminsstart med allt vad det innebär. Först julstress sen terminsskiftesstress. Jaja så är det.
Men vad har hänt sen sist? Jag har varit lite ledig och besökt vänner i Uppsala. Naturligtviss så hann jag jobba lite där också. Hade en liten träff med några andra kåraktiva från Uppsala, Stockholm, Linköping och Lund. Vi diskuterade den kommande studiesociala utredningen som den nya regeringen ska tillsätta. Med tanke på vad de gjort med a-kassans skrivningar för oss studenter så är jag lite orolig för vad en sån utredning kan få för inriktning. Ingen fördel för oss som inte kommer direkt från gymnasiet, som inte har rika föräldrar, inte alltid är friska, har barn, är invandrade eller inte är killar. Kort sagt majoriteten av alla studenter.
Nåt som kommer under våren för oss på Umeå Universitet är att vår universitetsledning kommit på att de måste ta ett aktivt beslut kring ECTS – betygen. Vad gäller betyg och ECTS – betygen i synnerhet så kan vi som sitter i kårstyrelsen garanterat säga att vi är tämligen kritiska om man får underdriva vårt ställningstagande. Detta är något som vi känner att det finns ett stort stöd för bland kårens medlemmar att vi ska driva en negativ hållning mot detta tjänstemannaförslag.
ECTS – betygen är som de ser ut i det förslag som togs fram, och som mig veterligen endast två länder antagit, ett relativt system där studenterna jämförs med varandra. Endast ett fåtal kan få det högsta betyget medan andra ska bli underkända. Ett sånt relativt system fanns också för flera år sedan här i Sverige men då det enligt en i princip enig forskarkår och nästan enig riksdag inte ansågs vara ett bra system att mäta en persons kunskap på och att det hämmade inlärningen hos elever och studenter så togs det bort. Därför har vi sedan dess ett målrelaterat system där elever och studenter inte jämförs mellan varandra utan där deras kunskapsnivå ska ställas mot de i förväg ställda målen för kursen. Därför har de svenska lärosätena som redan infört ECTS - betygen gjort en förändring genom att göra om den relativa skalan till en målrelaterad. Då de gjort det och hänvisat till nyttan av att kunna jämföra studenter känns för mig helt absurd då det innebär att man använda samma begrepp för olika saker. Sen kommer vi till frågan vad en sjugradig betygskala kommer att innebära i undervisningen. Hur ska lärarna lägga upp undervisningen så att det går att skilja studenterna åt på ett tillförlitligt och rättssäkert sätt? Hur ska våra lärare kunna bedöma en akademisk text och placera in den på en skala mellan ett och sju, när det redan nu kan vara svårt att bedöma texten inom betygskalan underkänd, godkänd och väl godkänd.
Sen några mer allmänna frågor om betyg överhuvud taget. Varför ska vi ha betyg egentligen? Vad säger betygen om vad jag som person kan eller inte kan? Är det inte bara ett sätt att sortera folk på subjektiva, godtyckliga grunder. Vad mättar betygen? Kunskap, förmåga att rå plugga för tenta eller (gud förbjude) förmåga att tillfredställa lärares ego. Finns det någon som ärligt kan säga att alla de betyg man fått på grund, gymnasiet och högskolan endast varit för att jag har rätt kunskap eller vad det nu är det ska vara ett mått på. Eller kan det vara så att det finns fler än jag som fått lågt betyg för att man öppnat käften och sagt emot eller kritiserat läraren eller som i några av mina betyg även att osämjan mellan mina föräldrar och läraren spelat roll. Kan tilläggas att jag även fått högre betyg än det som jag borde ha fått för att jag just varit den som lyckats blidka läraren utan att för den skull gjort nått som medfört ökad kunskap hos mig.
Jaja, förhoppningsvis kommer vår universitetsstyrelse inte vara helt bakom då de ska fatta beslut om ECTS-betygen.